misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Szybka zupa gazpacho

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Osobno podawać pokrojone w kostkę ogórek, paprykę i grzanki...

Szybka zupa gazpacho

Składniki:

Szybka zupa gazpacho

 

  • 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę
  • 2 duże czerwone papryki, drobno pokrojone
  • 1 czerwona cebula, grubo posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, grubo posiekany
  • 6 dużych listków bazylii
  • 700g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki winnego octu
  • 300 ml rosołu z kurczaka lub wywaru z warzyw
  • sok z 1/2cytryny
  • czarny pieprz
  • DO PRZYBRANIA:
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 1/2 ogórka, drobno posiekanego
  • 1 mała zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • grzanki

 

Sposób przygotowania:

Szybka zupa gazpacho
Do miksera włożyć ogórek, czerwona paprykę, cebulę, czosnek oraz liście bazylii. Miksować przez minutę. Dodać przecier pomidorowy, oliwę i ocet. Zmiksować. Dodać rosół i sok z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem. Przelać do naczynia, przykryć i chłodzić przez 2-3 godziny. Przybrać naczynie listkami bazylii i chili. Osobno podawać pokrojone w kostkę ogórek, paprykę i grzanki.