Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Szybki chleb na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chlebek z dodatkiem zakwasu, jednak na drożdżach rośnie szybciej i nie wymaga wielu godzin oczekiwania.

Szybki chleb na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybki chleb na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Szybki chleb na zakwasie
W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać zakwas i wymieszać. W pojemniku od maszyny wymieszać obie mąki i sól. Wlać drożdże z zakwasem i wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie przełożyć do keksówki, wyrównać wierzch dłonią zwilżoną wodą. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb posypać siemieniem lnianym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 20 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 190 i piec jeszcze 40 minut. Chleb wyjąć z formy, wystudzić na kratce. Kroić po całkowitym ostygnięciu
Szybki chleb na zakwasie
W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać zakwas i wymieszać.
Szybki chleb na zakwasie
W pojemniku od maszyny wymieszać obie mąki i sól. Wlać drożdże z zakwasem i wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny.
Szybki chleb na zakwasie
Po tym czasie przełożyć do keksówki, wyrównać wierzch dłonią zwilżoną wodą. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Szybki chleb na zakwasie
Wyrośnięty chleb posypać siemieniem lnianym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 20 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 190 i piec jeszcze 40 minut.