Sposób przygotowania:
Szybki, ciemny piernik z aromatem rumowym śliwkami
Wykonanie: Mąkę tortową i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy całe jajka, przyprawę do piernika, pół łyżeczki cynamonu, olej , mleko, dżem, kakao, cukier oraz połowę dużego aromatu rumowego. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką, jeśli ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze troszkę mleka aż ciasto uzyska konsystencję półpłynną. Kiedy wszystko jest dobrze wymieszane miksujemy kilka minut mikserem. Do gotowej masy dodajemy pokrojone śliwki oraz namoczone i obtoczone w mące rodzynki, delikatnie mieszamy je z masą, następnie wszystko wlewamy na wysmarowaną formę olejem oraz wysypaną bułką tartą. Pieczemy około 1 godziny. Sprawdzamy drucikiem czy już się upiekł. Możemy polukrować i posypać posypką kolorową.