Sposób przygotowania:
Szybki deser- kremowa pokusa
Opłukać pod wodą bieżącą poziomki, odsączyć je i osuszyć. Przygotować wszystkie niezbędne składniki. Schłodzić śmietankę kremową. Herbatniki drobno pokruszyć. Masło roztopić w rondelku, lekko ostudzić je i wymieszać z herbatnikami. Powinna powstać masa ciemna. Foremkę natłuścić masłem i wyłożyć masę z herbatników na spód formy. W dalszej kolejności należy ubić na sztywno schłodzoną śmietankę, do śmietanki dodać śmietanfix w celu usztywnienia piany oraz kisiel na sam koniec. Ubijać całość na sztywną piankę aby po odwróceniu naczynia z masą jej zawartość nie wydostała się poza naczynie. Ubitą pianę wyłożyć na przygotowany spód z herbatników. Na wierzch wyłożyć rafaello. Na wierzch wyłożyć świeże poziomki lub inne owoce, np, truskawki, maliny. Całość wstawić do lodówki w celu schłodzenia.