Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Szybki i łatwy jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Szybki, łatwy i smaczny jabłecznik. Sprawdza się jako ciasto do zrobienia w tempie ekspres :)

Szybki i łatwy jabłecznik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybki i łatwy jabłecznik

 

  • mąka pszenna tortowa - 100g,
  • mąka ziemniaczana - 100g,
  • jaja - 4,
  • mleko - 100ml,
  • soda - 1 łyżeczka,
  • cukier kryształ - 100g,
  • cukier waniliowy - łyżeczka,
  • mus jabłkowy (może być z cynamonem) - litrowy słoik,
  • papier do pieczenia,
  • cukier puder do posypania.

 

 

Sposób przygotowania:

Szybki i łatwy jabłecznik
Jaja zmiksować na puszystą masę (ważne!) z cukrami. Miksując na mniejszych obrotach dodawać na zmianę sypkie składniki oraz mleko. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać 2/3 ciasta na papier. Włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć zrumienione ciasto. Wyłożyć na nie mus z jabłek. Na warstwę jabłek wylać pozostałe ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec w 190 stopniach przez 20 minut. Gdyby wierzch zbyt mocno się przyrumieniał, przykryć pergaminem. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Szybki i łatwy jabłecznik
Jaja zmiksować na puszystą masę (ważne!) z cukrami.
Szybki i łatwy jabłecznik
Miksując na mniejszych obrotach dodawać na zmianę sypkie składniki oraz mleko.
Szybki i łatwy jabłecznik
Wylać 2/3 ciasta na papier. Włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć zrumienione ciasto.
Szybki i łatwy jabłecznik
Wyłożyć na nie mus z jabłek. Na warstwę jabłek wylać pozostałe ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec w 190 stopniach przez 20 minut.