Sposób przygotowania:
Makowiec z serem
Podane w przepisie składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy do lodówki. Do gotowej masy makowej dodajemy miód, opłukane rodzynki, jabłko starte na grubych oczkach tarki i kaszę mannę.
Wszystko mieszamy i dodajemy też ubitą pianę z białek. Ponownie mieszamy. Można masę dosłodzić. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim spód przygotowanej dużej blaszki.
Na ciasto wykładamy wykładamy masę makową. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy ser, olej, aromat i budyń.
Na koniec dodajemy pianę z białek. Masą serową zakrywamymak, rozsmarowujemy i pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.Ciasto studzimy.
Wszystko mieszamy i dodajemy też ubitą pianę z białek. Ponownie mieszamy. Można masę dosłodzić. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim spód przygotowanej dużej blaszki.
Na ciasto wykładamy wykładamy masę makową. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy ser, olej, aromat i budyń.
Na koniec dodajemy pianę z białek. Masą serową zakrywamymak, rozsmarowujemy i pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.Ciasto studzimy.