katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Makowiec z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo dobre ciasto. Choć do ciasta była użyta gotowa masa makowa to ciasto i tak dobrze smakowało.

Makowiec z serem

Składniki:

Makowiec z serem

 

  • Na ciasto

 

  • mąka 2 szkl
  • żółtka 2 szt
  • masło albo margaryna 1/2 kostki (250g)
  • cukier 1/2 szkl
  • śmietana kwaśna ok 2 łyżki

 

  • Masa makowa

 

  • masa makowa 1 op
  • białka 2 szt
  • miód 2 łyżki
  • rodzynki ok 1 szkl
  • jabłko 1 szt
  • kasza manna 1 łyżka kopiasta

 

  • Masa serowa

 

  • ser na serniki 1 kg
  • jajka 4 szt
  • cukier 1 szkl
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • olej 3 łyżki
  • aromat dowolny

Sposób przygotowania:

Makowiec z serem
Podane w przepisie składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy do lodówki. Do gotowej masy makowej dodajemy miód, opłukane rodzynki, jabłko starte na grubych oczkach tarki i kaszę mannę.

Wszystko mieszamy i dodajemy też ubitą pianę z białek. Ponownie mieszamy. Można masę dosłodzić. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim spód przygotowanej dużej blaszki.

Na ciasto wykładamy wykładamy masę makową. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy ser, olej, aromat i budyń.

Na koniec dodajemy pianę z białek. Masą serową zakrywamymak, rozsmarowujemy i pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.Ciasto studzimy.