misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Szybki orzechowiec Beaty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

ciasto orzechowe, szybkie i smaczne....

Szybki orzechowiec Beaty

Składniki:

Szybki orzechowiec Beaty

 

  • CIASTO:
  • 13 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag mielonych orzechów laskowych
  • DO DEKORACJI:
  • polewa czekoladowa
  • perełki cukrowe
  • kolorowe pastylki czekoladowe

 

Sposób przygotowania:

Szybki orzechowiec Beaty
Masło utrzeć na kremową masę z jajkami i cukrem.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy maślanej, ucierać jeszcze przez chwilę. Po łyżce dodawać zmielone orzechy, dokładnie wymieszać.
Przygotowane ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, wyrównać nozem. Piec 40-50 minut w temp 170-190stC. Gorące ciasto wyjąć na deskę kuchenną, ostudzić.
Ziemne ciasto posmarować rozpuszczoną polewą, udekorować perełkami i kolorowymi pastylkami.