Sposób przygotowania:
Szybki pszenno-żytni chleb na zakwasie
Do misy robota wsypać obie mąki i sól, wymieszać. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać zakwas, wymieszać i wlać do mąki. Wyrabiać na 2 prędkości kilka minut, aż uzyskamy jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia przy kaloryferze (lub innym ciepłym miejscu). Następnie jeszcze raz wyrobić w robocie, przełożyć do tortownicy o średnicy 27cm i posypać ziarnami dyni i sezamem., przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno zbliżyć się do brzegów tortownicy). Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 45 minut. Po 35 minutach wyłączyłam górną grzałkę i dopiekałam chleb bez formy. Wystudzić na kratce