usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Szybki tort z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszny, lekki i elegancki tort na każdą okazję. Można upiec w tortownicy, lub w prostokątnej blasze.

Szybki tort z bitą śmietaną

Składniki:

Szybki tort z bitą śmietaną

 

  • 5 jajek + szczypta soli
  • 160 g cukru, w tym cukier pomarańczowy (można dodać waniliowy, lub tylko kryształ)
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml mleka

 

  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki gorzkiego kakao

 

  • 500 ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone (można pominąć, masa będzie jeszcze lżejsza)
  • 1 utrwalacz do śmietany (lub śmietan-fix)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (miałam waniliowy-bourbon)
  • 3 łyżeczki cukru pudru (do smaku)

 

  • 1/2 szklanki esencji herbaty (dodałam Dilmah lemon&limon)

 

  • Dodatkowo do dekoracji można użyć: 50g roztopionej czekolady, 8 szt zmielonych orzeszków laskowych

 

Sposób przygotowania:

Szybki tort z bitą śmietaną
Na początek wyłożyć blachę papierem. W trakcie ucierania białek piekarnik nagrzać do 200°C. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru, odstawić. W osobnym pojemniku ubić żółtka z pozostałym cukrem. Odmierzyć olej i mleko i wlać do żółtek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Stopniowo dodawać sypkie składniki do miski z masą z żółtek. Mieszać delikatnie na niskich obrotach. Dodawać ubite białka – dodać 1/3, delikatnie wymieszać łyżką, kolejną partię, delikatnie wymieszać i resztę białek, na koniec delikatnie wymieszać. Wlać na blaszkę (lub do tortownicy). Ciasto włożyć do piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 180°C, piec ok. 30-35 minut. Piec do suchego patyczka. W trakcie pieczenia ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier i utrwalacz do śmietany. Do ubitej śmietany można także dodać serek mascarpone, wtedy śmietana będzie bardziej sztywna. Wyciągamy ciasto z blachy, papier z resztkami ciasta odkładam, by trochę podeschło. Z placka należy odkroić jedną trzecią. Obie uzyskane części przeciąć w poprzek na pół, tak żeby uzyskać dwa cieńsze placki (w sumie wychodzą dwa duże i dwa mniejsze). Tępą stroną noża ściągam resztki – okruchy ciasta. Pierwszy placek ułożyć na paterze, nasączyć herbatą, nałożyć 1/3 bitej śmietany. Potem dwa mniejsze kawałki ciasta złożyć ze sobą, nasączyć i rozsmarować kolejną 1/3 śmietany, nałożyć ostatni placek, nasączyć, rozsmarować część śmietany. Pozostałą śmietanę rozsmarować po bokach, posypać okruszkami z ciasta, dodatkowo można udekorować zmielonymi orzechami laskowymi, roztopioną czekoladą. Tort będzie potrzebował około godziny leżakowania w lodówce, w tym czasie przesiąknie równomiernie, a bita śmietana stężeje, ale jeśli brakuje czasu, to można go kroić od razu.