Sposób przygotowania:
Tort z bitą śmietaną i owocami
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożoną papierem(tylko dno). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 25minut (próba patyczkiem). Wystudzony biszkopt kładziemy na paterze (dół staje się górą a góra spodem). Na cieście kładziemy część owoców (jeżyn). Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy aż spęcznieje, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym, gdy śmietana jest już ubita wlewamy chłodną żelatynę.Śmietanę wykładamy na biszkopt z jeżynami. Część śmietany zostawiamy do dekoracji. Nakładamy obręcz czekoladową (wcześniej przygotowaną) na bok biszkoptu ze śmietaną. Dekorujemy wierzch śmietaną i jeżynami. Obręcz czekoladowa: rozpuścić polewę czekoladową, przygotować pasek papieru do pieczenia o długości obwodu tortownicy w której był pieczony biszkopt i wysokości biszkoptu+ 2-3 cm. Na ten pasek wylać płynną polewę i rozprowadzić ją równomiernie, gdy polewa zastygnie wraz z papierem przykleić do boku tortu i dopiero teraz ostrożnie zdjąć papier. SMACZNEGO!
Ma-Gosia
Dorcia