misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Tort z bitą śmietaną i owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lubiany przez dzieci i dorosłych tort

 Tort z bitą śmietaną i owocami

Składniki:

Tort z bitą śmietaną i owocami

 

  • BISZKOPT
  • 3 jajka
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • Trochę proszku do pieczenia

 

  • MASA
  • ½ l śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • ½ kg owoców świeżych np. jeżyn
  • Polewa czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

Tort z bitą śmietaną i owocami
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożoną papierem(tylko dno). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 25minut (próba patyczkiem). Wystudzony biszkopt kładziemy na paterze (dół staje się górą a góra spodem). Na cieście kładziemy część owoców (jeżyn). Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy aż spęcznieje, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym, gdy śmietana jest już ubita wlewamy chłodną żelatynę.Śmietanę wykładamy na biszkopt z jeżynami. Część śmietany zostawiamy do dekoracji. Nakładamy obręcz czekoladową (wcześniej przygotowaną) na bok biszkoptu ze śmietaną. Dekorujemy wierzch śmietaną i jeżynami. Obręcz czekoladowa: rozpuścić polewę czekoladową, przygotować pasek papieru do pieczenia o długości obwodu tortownicy w której był pieczony biszkopt i wysokości biszkoptu+ 2-3 cm. Na ten pasek wylać płynną polewę i rozprowadzić ją równomiernie, gdy polewa zastygnie wraz z papierem przykleić do boku tortu i dopiero teraz ostrożnie zdjąć papier. SMACZNEGO!