Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Szybkie ciacho na 3/4 babci Gabci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z rodzinnego, kulinarnego zeszyciku, stworzone wiele lat temu z potrzeby czegoś szybkiego, prostego no i...pysznie słodkiego.

Szybkie ciacho na 3/4 babci Gabci Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybkie ciacho na 3/4 babci Gabci

 

  • 3/4 mąki orkiszowej jasnej
  • 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła + ilość do wysmarowania formy
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 średnich brzoskwiń
  • 4 łyżki kakao
  • panierka owsiana - w ilości potrzebnej do obsypania formy
  • 2 garści migdałów
  • 1 kopiasta łyżka cukru-pudru
  • 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Szybkie ciacho na 3/4 babci Gabci
Migdały sparzamy aby pozbawić skórki. Jedną garść pozostawiamy całą, a drugą rozdrabniamy. Brzoskwinie pozbywamy skórki, pestki i kroimy na części. Mąkę, skrobię, cukier, masło, jajka i proszek do pieczenia dodajemy do dużej miski. Mieszamy aż powstanie jednolita, gładka masa. Formę smarujemy dodatkowym masłem i obsypujemy panierką. Trochę więcej niż połowę z masy przelewamy do formy. Do reszty dodajemy kakao oraz pokruszone migdały i solidnie mieszamy, aż cała masa nabierze brązowego odcienia. Taką dodajemy do formy - ale nie równomiernie, aby pozostały tu i ówdzie jaśniejsze prześwity. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowane brzoskwinie. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 45-50 minut. W 1/3 szklanki wody, w małym garnuszku na niewielkim ogniu, mieszając, rozpuszczamy 2 łyżki kakao oraz cukier-puder. Tak przygotowaną polewą smarujemy wierzch upieczonego ciasta, dodatkowo układając na niej pozostałą garść, całych migdałów. Smacznego!
Szybkie ciacho na 3/4 babci Gabci
W dużej misce (lub garnku, jak na zdjęciu) mieszamy składniki aż powstanie jednolita masa.
Szybkie ciacho na 3/4 babci Gabci
Kiedy dodamy kakao do reszty masy musimy zadbać o to, aby dobrze znów ją wymieszać.
Szybkie ciacho na 3/4 babci Gabci
Garść migdałów najlepiej rozdrobnić w woreczku - da nam to pewność, że podczas tłuczenia nigdzie nam nie uciekną. ;)
Szybkie ciacho na 3/4 babci Gabci
Kiedy już cała masa znajdzie się w formie - dodajemy owowce; tu akurat brzoskwinie.

Tagi:

jajko jajka