Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 327]

Szybkie ciastka czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne i bardzo szybkie ciasteczka do upieczenia. Mają w sobie dużo bakalii. Są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawki, czy też herbatki.

Szybkie ciastka czekoladowe

Składniki:

Szybkie ciastka czekoladowe

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego
  • słonecznik łuskany wg uznania
  • sezam biały wg uznania
  • orzeszki piniowe wg uznania
  • 2 jajka wiejskie

Sposób przygotowania:

Szybkie ciastka czekoladowe
1. Przygotowałam miskę, do której wsypałam mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia i kardamon. Wszystko dokładnie wymieszałam.

2. Do suchych składników dodałam pokrojone masło o temperaturze pokojowej.

3. Wcześniej na suchej patelni uprażyłam słonecznik, sezam biały oraz orzeszki piniowe. Gdy przestygły dodałam je do miski.

4. Na koniec wbiłam 2 całe jajka. Wszystko dokładnie wyrobiłam rękami na jednolitą masę. Ciasto wychodzi dość luźne, ale takie ma być.

5. Przygotowałam sobie osobną miseczkę z zimną wodą, gdzie moczyłam dłonie przed ulepieniem kuleczek z ciasta wielkości orzecha.

6. Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia, a potem ułożyłam kuleczki z ciasta, lekko je spłaszczając.

7. Nagrzałam piekarnik do 170 stopni C i wstawiłam ciasteczka na około 20 minut.

8. Po upieczeniu ciasteczek należy odczekać około 15 minut, aż wystygną, wtedy lekko stwardnieją.

9. Smacznego !