Sposób przygotowania:
Szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami
Przygotować składniki na ciasto. Jabłka umyć dokładnie pod bieżącą wodą, następnie osuszyć je i obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym, przełożyć do rondla i lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać do mąki 3/4 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać dokładnie nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto do momentu aż będzie miało jednolitą i gładką konsystencję. Zawinąć ciasto w folię aluminiową i włożyć je do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na dwie równe części, pierwszą część rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Białka z 3 jaj ubić na sztywną pianę, która po odwróceniu naczynia nie wydostanie się poza naczynie a następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru pudru. Piekarnik nagrzać do około 180-190 stopni C. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka, resztę ciast zetrzeć na tarce o grubych otworach i wkładać do blaszki na jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.