Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Szybkie danie azjatyckie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

to danie przekonało mnie do sosu sojowego

Szybkie danie azjatyckie

Składniki:

Szybkie danie azjatyckie

 

  • 30 dag mięsa bez kości najlepiej cielęciny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 duże korzenie pietruszki
  • 1 mały por
  • 1/2 świeżego selera
  • 25 dag pieczarek
  • olej
  • 1 łyżka przypraw do dań chińskich
  • 6 łyżek sosu sojowego Tao-Tao
  • sól
  • listki zieleniny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szybkie danie azjatyckie
Mięso pokrojone w paseczki delikatnie solimy a obrane pieczarki delikatnie obgotować. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięsko, dodajemy również pokrojone w paseczki pieczarki. Dokładamy drobno pokrojony czosnek jeśli nie lubicie czosnku można dodać drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy też pokrojone w pół talarki marchewki, pietruszki i umyty por i seler pokrojony w małe słupki. Dolewamy wodę w której gotowały się grzyby. Wsypujemy przyprawę chińską jednocześnie smakujemy by danie nie było zbyt pikantne, wlewamy sos sojowy Tao-Tao. Wszystko dusimy razem, aż warzywa będą miękkie. Jeśli trzeba dolewamy wodę. Podajemy razem z ryżem.