Sposób przygotowania:
Szybkie gołąbki 4
Z kapusty wycinamy środek. W dużym garnku gotujemy wodę i parzymy w niej kapustę, stopniowo odrywając uparzone liście. Łopatkę mielimy, ryż gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia, następnie mieszamy ryż ze zmielonym mięskiem i doprawiamy solą i pieprzem, musi być mocno przyprawione ponieważ po upieczeniu smak się ulatnia i są mdłe, także muszą być mocniej posolone i popieprzone. Z liści kapusty odcinamy ogonki, grubszą część liścia i nakładamy farsz. Zwijamy w rulonik a boki kapusty wciskamy do środka. Naczynie żaroodporne wykładamy liściami kapusty, i układamy na nich gołąbki aż zapełnimy całe naczynie, wierzch także przykrywamy liściami, całość przykrywamy pokrywą od naczynia i wkładamy do piekarnika pieczemy aż gołąbki będą gotowe ok 1,30 godz. Po upieczeniu podajemy z sosikiem lub keczupem.