gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Szybkie gołąbki 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybkie i smakowite gołąbki z naczynia żaroodpornego

Szybkie gołąbki 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybkie gołąbki 4

 

  • 1 duża główka kapusty
  • 6 torebek ryżu w woreczkach
  • 1 kg łopatki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Szybkie gołąbki 4
Z kapusty wycinamy środek. W dużym garnku gotujemy wodę i parzymy w niej kapustę, stopniowo odrywając uparzone liście. Łopatkę mielimy, ryż gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia, następnie mieszamy ryż ze zmielonym mięskiem i doprawiamy solą i pieprzem, musi być mocno przyprawione ponieważ po upieczeniu smak się ulatnia i są mdłe, także muszą być mocniej posolone i popieprzone. Z liści kapusty odcinamy ogonki, grubszą część liścia i nakładamy farsz. Zwijamy w rulonik a boki kapusty wciskamy do środka. Naczynie żaroodporne wykładamy liściami kapusty, i układamy na nich gołąbki aż zapełnimy całe naczynie, wierzch także przykrywamy liściami, całość przykrywamy pokrywą od naczynia i wkładamy do piekarnika pieczemy aż gołąbki będą gotowe ok 1,30 godz. Po upieczeniu podajemy z sosikiem lub keczupem.
Szybkie gołąbki 4
Kapustke patrzymy i odrywamy pomału uparzone liście
Szybkie gołąbki 4
Mięso mielimy, ryż gotujemy i odstaweiamy do ostygnięcia
Szybkie gołąbki 4
Ostudzony ryż łączymy z mięskiem, przyprawiamy i mieszamy
Szybkie gołąbki 4
Gotowy farsz nakładamy na kapustkę i zawijamy

Tagi:

ryż gołąbki