Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Szybkie kluski ziemniaczane kładzione

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kluski z gotowanych ziemniaków są smaczne, delikatne i miękkie. Można je podawać okraszone tłuszczem lub z sosem, mięsem i surówką.

Szybkie kluski ziemniaczane kładzione

Składniki:

Szybkie kluski ziemniaczane kładzione

 

 

Sposób przygotowania:

Szybkie kluski ziemniaczane kładzione
Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę. Następnie do zimnych dodać żółtka, sól, gałkę muszkatołową, mąkę, bułkę tartą i wymieszać. Białka ubić sztywną pianę, połączyć z masą ziemniaczaną delikatnie mieszając. Łyżką wrzucać porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody i gotować około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Ugotowane kluski wyjąć z wody łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać tłuszczem lub sosem.