Sposób przygotowania:
Szybkie leczo z kiełbasą
Kiełbasę kroimy w kawałki. Cebulę obieramy i siekamy. Na odrobinie oliwy szklimy cebulę, po czym dodajemy kiełbasę i wolno smażymy. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy je na kawałki. Paprykę myjemy i kroimy w paski. Pieczarki i paprykę wrzucamy do garnka z cebulą i kiełbasą. Wszystko dusimy pod przykryciem na małym ogniu, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Pomidory obieramy ze skórki (polewamy je wrzątkiem, wtedy skórka łatwo z nich odejdzie). Kroimy je w kawałki. Gdy papryka będzie już prawie miękka, wrzucamy pomidory. Dusimy wszystko razem aż papryka zmięknie zupełnie. Na koniec doprawiamy potrawę solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy przecier pomidorowy. Leczo podajemy z pieczywem lub z gotowanymi ziemniakami.