Sposób przygotowania:
Miękkie pierniczki
Do garnka dodajemy masło i miód, całość podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia, następnie wkruszamy drożdże i mieszamy. Masę lekko przestudzić. Mąkę łączmy z sodą, przyprawą korzenną, cukrem pudrem i mieszamy. Do mąki dodajemy jajko i przestudzoną masę i mieszamy a następnie zagniatamy ciasto rękoma. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm i foremkami wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blasze i pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pierniczki można posmarować rozbełtanym jajkiem. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wedle uznania cukrowymi ozdobami i lukrem. Wesołych świąt :-) Uwaga: Lukier - utrzeć 1 łyżkę mleka z 6 łyżkami cukru pudru. Lukier można zabarwić dowolnym barwnikiem spożywczym. Do lukru można dodać również kilka kropel aromatu np. cytrynowego.
martagrzelak17@onet.
Cukiereczek13
około 30-40 sztuk :-)