Sposób przygotowania:
Szybkie pączki tłuścioszki
Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego drożdże i 1łyżeczkę cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy. Jajka i żółtka ucieramy mikserem ze szczyptą soli. Mąkę przesiewamy do miski zostawiając odrobinę do podsypywania. Wsypujemy cukier i wlewamy wyrośnięte drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką dodając kolejno pozostałe składniki czyli jajka, masło a na końcu olej. Wyrabiamy ciasto ok.30min. aż odstanie od ręki. Wykładamy na blat delikatnie rozwałkowujemy na placek o grubości 1cm i wycinamy szklanką lub kielichem koła. Układamy do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim tłuszczu. Aby pączki nie nasiąkły tłuszczem dodajemy do tłuszczu łyżkę wódki lub octu. Pączki osączamy na ręczniku papierowym i szprycką od tortów nabijamy marmoladę . Po czym obsypujemy cukrem pudrem.