jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Szyneczka z kurczaka wiejskiego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam szynkę gotowaną w zalewie z kurczaka wiejskiego całkowicie ekologicznego chowu. Mięsa z takiego kurczaka w czasie gotowania szynki nie ubywa tak dużo, jak z mięsa kupionego w sklepie.

Szyneczka z kurczaka wiejskiego Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szyneczka z kurczaka wiejskiego

 

  • piersi z kurczaka wiejskiego około 1,200 kg
  • sól peklując 2 łyżki
  • do zalewy sól 1 łyżka płaska
  • wegeta 1 łyżka
  • maga w płynie 1 łyżka
  • pieprz 1 łyżeczka
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1,5 łyżki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 2 szt.
  • można dodać majonez 1 łyżkę
  • pieprz ziołowy 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Szyneczka z kurczaka wiejskiego
Mięso ,czyli wzięłam piersi z kurczaka wiejskiego opłukać i osuszyć. Następnie posypać solą peklującą i zawinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie mięso wyjąć i opłukać z soli peklującej i włożyć do siatki masarskiej.

W garnku wysokim przygotować zalewę z podanymi składnikami i zagotować.

Włożyć mięso w siatce do zalewy i zmniejszyć płomień, gotować licząc od zagotowania około 35-40 minut. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia na noc i następnego dnia wyjąć szynkę z zalewy i zalewę zagotować, włożyć szynkę i gotować na małym płomieniu około 35 minut.

Wystudzić i zzdjąć siatkę i można konsumować. Smacznego :)
Szyneczka z kurczaka wiejskiego
Piersi z kurczaka wiejskiego opłukać i osuszyć, natrzeć solą peklującą i włożyć do lodówki na noc
Szyneczka z kurczaka wiejskiego
Wjąc i opłukać mięso z soli i włożyć do siatki masarniczej
Szyneczka z kurczaka wiejskiego
Przygotować zalewę i zagotować ,włożyć przygotowane mięso w siatce
Szyneczka z kurczaka wiejskiego
Gotować około 34- 40 minut i powtórzyć to jeszcze na drugi dzień
Szyneczka z kurczaka wiejskiego
Wyjąć z siatki wystudzone dopiero i można zajadać