zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Szynka gotowana w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Soczysta , pachnąca szyneczka, doskonała do kanapki czy sałatki. O niebo lepsza od sklepowej. Na święta obowiązkowa.

Szynka gotowana w marynacie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka gotowana w marynacie

 

  • Około 2 kg szynki
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 płaskie łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki czosnku w granulkach
  • 3 łyżki mieszanki przypraw z estragonem
  • (skład : sól, cebula smażona, gorczyca mielona,
  • pomidory w proszku, estragon, pieprz , papryka,
  • natka pietruszki, czosnek granulowany,
  • mielone liście laurowe i goździki)
  • 3 litry wody

 

Sposób przygotowania:

Szynka gotowana w marynacie
W wodzie mieszam dokładnie składniki marynaty , zagotowuje i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Szynkę dzielę na dwie części , myję i zwijam, formując zgrabne szyneczki, obwiązuję je nicią . Wkładam do zimnej zalewy, doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym gazie 8 minut, szynki mają być zakryte marynatą. Po tym czasie ściągam garnek z gazu i odstawiam do wystudzenia , można zostawić na noc. Po tym czasie znowu szynkę zagotowuje i gotuję kolejne 8 minut, odstawiam aby całkiem wystygła w zalewie. W wodzie mieszam dokładnie składniki marynaty , zagotowuje i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Szynka gotowana w marynacie
Szynkę dzielę na dwie części , myję i zwijam, formując zgrabne szyneczki, obwiązuję je nicią
Szynka gotowana w marynacie
Wkładam do zimnej zalewy, doprowadzam do wrzenia
Szynka gotowana w marynacie
gotuję na małym gazie 8 minut, szynki mają być zakryte marynatą.