Sposób przygotowania:
Szynka peklowana z szynkowara
Wodę z wszystkimi przyprawami zagotować. Zdjąć z ognia do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Ostudzić.Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do zimnej wody. Przykryć i włożyć do lodówki na minimum 5-6 dni. Mięso musi być całe zalane. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć woreczka i szczelnie skręcić. Przełożyć do szynkowara i zamknąć. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą powyżej linii szynki i parzyć od momentu uzyskania około 80 stopni przez 2 godziny. Szynkowar wyjąć z wody i schłodzić zimną wodą. Odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Jeśli jest problem z wyjęciem woreczka z szynką zanurzyć szynkowar na moment w ciepłej wodzie i wyciągnąć.
zbysiowa
alaaa
Możesz od razu dwa :)