Sposób przygotowania:
Szynka mielonka z szynkowaruKrok 1
Szynkę umyłam i pokroiłam w kostkę i zmieliłam na średnich oczkach. Pierś z kurczaka umyłam, pokroiłam w kostkę, zmieliłam również na średnich oczkach.
Boczek wędzony pokroiłam w słupki i zmieliłam ,dodałam do szynki i piersi.
Krok 2
Wsypałam przyprawy ( peklosmaczek, żelatynę oraz pomidor z ziołami), wlałam wodę zimną i wymieszałam porządnie.
Krok 3
Włożyłam do woreczka, zamknęłam w szyn-kowarze i wstawiłam na 24 godziny do lodówki.
Po 24 godzinach wyjęłam schłodzone mięsko i nastawiłam w garnku z wodą do zaparzenia.
Parzyłam mięsko w 80 stopniach 2 godzinki.
Krok 4
Po 2 godzinach wyjęłam z garnka szyn kowar i zostawiłam do ostudzenia.Kiedy ostygło wstawiłam z powrotem do lodówki na noc.
Krok 5
Wyjęłam z lodówki szyn kowar, zdjęłam metalowe "okrycie" oraz woreczek z naszej szynki.
Pokroiłam w plasterki i mamy gotową wędlinkę na śniadanie.