Sposób przygotowania:
Domowa szynka z szynkowaru
Udka wyluzować, odciąć skórę.- wykorzystujemy na wywar do zupy Część kroimy w kosteczkę 1x1 cm resztę mielimy w maszynce do mięsa. Pomidory odsączamy z oleju ( nie musi być bardzo dokładnie) drobno kroimy. Boczek kroimy w kosteczkę. Udało mi się też kupić przyprawę, z małego lokalnego zakładu produkującego własne receptury- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią - można ją zastąpić łyżeczką suszonych pomidorów, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku i 1/2 łyżeczki suszonej i sproszkowanej bazylii. Do zmielonego mięsa dodajemy to pokrojone mięso, pomidory i wszystkie przyprawy,( najlepiej sprawdzić czy jest odpowiednio dosolone, można jeszcze ew dodać pieprz) Dokładnie wyrobione mięso przekładamy do woreczka i szynkowaru- zamykamy. Wkładamy do wysokiego garnka, dolewamy wodę do 3/4 wysokości garnka lub 2 cm powyżej poziomu mięsa. Całość parzymy przez 65-70 minut od momentu gdy pokażą się bąbelki lub woda osiągnie 75 st C Po tym czasie szynkowar szybko schładzamy ( ja wkładam do lodowatej wody) i po ostudzeniu wkładamy na 10 godzin do lodówki. I gotowe, smacznego:)
Alex_M
reanja
Też długo się zastanawiałam czy wartko i czy się opłaca- dlatego kupiłam jeden z najtańszych a i tak jestem bardzo zadowolona:)
edytaha
reanja
Edytko, bardzo się cieszę:) zapach jest delikatny ale smakuje pysznie, szczególnie z ogórkiem kiszonym:)
zbysiowa
reanja
Była:) dziękuję:)
Alex_M
reanja
trzymam kciuki:)
Alex_M
reanja
bardzo się cieszę i dziękuje za wiadomość:)