malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Szynka morelowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetnie smakuje na kanapkach na zimno oraz na ciepło pokrojona na grube plastry podana z surówkami.

Szynka morelowa

Składniki:

Szynka morelowa

 

  • 1 szynka wieprzowa średniej wielkości,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 30 dag suszonych moreli,
  • szklanka bulionu,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Szynka morelowa
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z bulionem oraz przyprawami, zalewamy szynkę i 2 godziny marynujemy. Następnie obsmażamy na złoto na oleju, robimy nożem nacięcia i wkładamy kawałki moreli. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 2 godziny w temp. 180 stopni pod przykryciem z folii aluminiowej. 

Tagi:

szynka