Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szynka z morelowym ,, oczkiem ,, :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Soczyste mięso od szynki naszpikowane suszonymi morelami i upieczone .

Szynka z morelowym ,, oczkiem ,, : Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka z morelowym ,, oczkiem ,, :

 

  • 2 kg mięsa od szynki bez kości ( tzw. kulka )
  • 15 suszonych moreli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki maggi w płynie
  • 1 łyżka konfitury morelowej
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 4 cebule

 

Sposób przygotowania:

Szynka z morelowym ,, oczkiem ,, :
Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy ,maggi , konfitury morelowej i przypraw ( papryki , pieprzu , soli i majeranku ). Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs . Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce .
W garnku o grubym dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso - tak by było obrumienione ze wszystkich stron .Dodać pokrojone cebule . Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając . Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać po ½ szklanki ) . Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie , wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć . Jeśli mięso ma być podawane na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można przetrzeć przez sito , zmiksować , dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a sos jest przepyszny.
Tak samo można piec inne mięsa wieprzowe- karkówkę , schab , łopatkę , żeberka .
Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia .
Szynka z morelowym ,, oczkiem ,, :
Etap 1
Szynka z morelowym ,, oczkiem ,, :
Etap 2
Szynka z morelowym ,, oczkiem ,, :
Etap 3
Szynka z morelowym ,, oczkiem ,, :
Etap 4