Sposób przygotowania:
Szynka wieprzowa z goździkami
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Skórę naciąć w kratkę, powbijać na nią goździki. Miód lekko podgrzać w kąpieli wodnej, dodać sok z cytryny, cząber i kminek, posmarować mięso glazurą. Morele włożyć do foliowego rękawa, ułożyć na nich mięso, wlać bulion, rękaw zawinąć. Pieczeń umieścić na blasze, folię nakłuć w jednym miejscu (w górnej części). Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni i kolejne 45 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Pieczeń wyjąć z rękawa, pokroić w plastry. Morele wraz z sosem z pieczenia zmiksować lub przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietanką, dolać odrobinę wody, zagotować. Sos doprawić solą i pieprzem, polać plastry mięsa.