Sposób przygotowania:
Szynka wieprzowa w sosie morelowym
Mięso umyć, osuszyć, delikatnie natrzeć solą, pieprzem i odstawić do lodówki na około 2 godzin. Skórę naciąć w kratkę, powbijać w nią goździki. Miód lekko podgrzać w kąpieli wodnej,dodać soku z cytryny, cząber i kminek, posmarować mięso glazurą. Następnie morele włożyć do foliowego rękawa i ułożyć na nich mięso, wlać gotowy bulion i rękaw zawiązać. Pieczeń umieścić na blasze folię w górnej części nakłuć i piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni i kolejne 45 minut w temperaturze 180 stopni. Pieczeń wyjąć z rękawa pokroić w plastry. Morele wraz z sosem z pieczenia zmiksować, wymieszać ze śmietanką, dolać odrobinę wody i zagotować. Sos doprawić solą pieprzem i polać nim plastry mięsa.