Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szynka na kanapki z czosnkiem i czubricą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Domowa wędlinka przygotowana z upieczonej szynki wieprzowej marynowanej w dużej ilości czosnku i zielonej czubricy.

Szynka na kanapki z czosnkiem i czubricą

Składniki:

Szynka na kanapki z czosnkiem i czubricą

 

  • 5 ząbków czosnku
  • 1 czubata łyżeczka czubricy zielonej
  • 4 czubate łyżeczki przyprawy do mięs
  • ok. 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 3 łyżeczki czosnkowego sosu chili
  • 7 łyżeczek oleju
  • ok. 1,5 kg szynki wieprzowej

Sposób przygotowania:

Szynka na kanapki z czosnkiem i czubricą

Etap 1

Szynka na kanapki z czosnkiem i czubricą
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawy, olej i sos chili, dokładnie wymieszać.

Etap 2

Szynka na kanapki z czosnkiem i czubricą
Szynka wieprzowa dokładnie pokryta marynatą.

Szynkę umyć, osuszyć, dokładnie pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 1 dobę.

Etap 3

Szynka na kanapki z czosnkiem i czubricą
Zamarynowana szynka rumieniona na rozgrzanej patelni.

Po tym czasie zamarynowaną szynkę zrumienić z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni.

Etap 4

Szynka na kanapki z czosnkiem i czubricą
Zrumieniona szynka przełożona do rękawa do pieczenia.

Zrumienione mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać marynatę, w której szynka się marynowała. Zamknąć, ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Etap 5

Szynka na kanapki z czosnkiem i czubricą

Szynkę piec w 160 stopniach przez ok. 100 minut. Upieczoną szynkę ostudzić, następnie kroić w cienkie plasterki.