Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Wielkanocna szynka na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Tę szynkę upiekłam na święta Wielkanocne, ale wyśmienicie sprawdzi się też na inne ważne okazje, jak również i na co dzień:)

Wielkanocna szynka na kanapki

Składniki:

Wielkanocna szynka na kanapki

 

  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek owocu jałowca
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chili w płatkach
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki marynaty pikantnej ziołowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 czubata łyżka soli peklowej
  • ok. 1,2 kg szynki wieprzowej bez kości

Sposób przygotowania:

Wielkanocna szynka na kanapki

Etap 1

Wielkanocna szynka na kanapki
Część przypraw do marynaty przełożona do moździerza.

W moździerzu utrzeć ziele angielskie, owoce jałowca, płatki papryki, ziarenka pieprzu i kumin.

Etap 2

Wielkanocna szynka na kanapki
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.

Utarte przyprawy przesypać do miseczki. Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, marynatę, miód, ocet balsamiczny, przyprawę do mięs i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać do marynaty sól peklową i ponownie wymieszać.

Etap 3

Wielkanocna szynka na kanapki
Oczyszczona szynka dokładnie pokryta marynatą.

Szynkę oczyścić z błon i nadmiaru tłuszczu, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Miskę z szynką w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Co kilka godzin szynkę odwrócić.

Etap 4

Wielkanocna szynka na kanapki
Zamarynowane mięso rumienione na patelni.

Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty i zrumienić z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni.

Etap 5

Wielkanocna szynka na kanapki

Zrumienioną szynkę ułożyć w naczyniu do zapiekania, naczynie zamknąć. Szynkę piec w 180 stopniach przez godzinę. Po tym czasie zdjąć przykrywkę, a szynkę odwrócić.

Piec ją jeszcze kolejną godzinę w tej samej temperaturze. W czasie drugiej godziny pieczenia mięso polewać co kilkanaście minut marynatą, w której się marynowało wymieszaną pół na pół z wodą.

Upieczoną szynkę dobrze ostudzić. Zimną kroić na cieniutkie plasterki, podawać jako wędlinkę na kanapki.


Tagi:

szynka