Sposób przygotowania:
Wielkanocna szynka na kanapkiEtap 1
W moździerzu utrzeć ziele angielskie, owoce jałowca, płatki papryki, ziarenka pieprzu i kumin.
Etap 2
Utarte przyprawy przesypać do miseczki. Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, marynatę, miód, ocet balsamiczny, przyprawę do mięs i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać do marynaty sól peklową i ponownie wymieszać.
Etap 3
Szynkę oczyścić z błon i nadmiaru tłuszczu, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Miskę z szynką w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Co kilka godzin szynkę odwrócić.
Etap 4
Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty i zrumienić z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni.
Etap 5
Zrumienioną szynkę ułożyć w naczyniu do zapiekania, naczynie zamknąć. Szynkę piec w 180 stopniach przez godzinę. Po tym czasie zdjąć przykrywkę, a szynkę odwrócić.
Piec ją jeszcze kolejną godzinę w tej samej temperaturze. W czasie drugiej godziny pieczenia mięso polewać co kilkanaście minut marynatą, w której się marynowało wymieszaną pół na pół z wodą.
Upieczoną szynkę dobrze ostudzić. Zimną kroić na cieniutkie plasterki, podawać jako wędlinkę na kanapki.