jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Szynka nadziewana kiełbaską

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To mięsko w smaku przypomina roladę, jednak jest zdecydowanie mniej pracochłonne. Farsz wędzony zastępuje surowa, wedzona kiełbaska i sporo cebuli w której dusi się mięso.

Szynka nadziewana kiełbaską Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szynka nadziewana kiełbaską

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 6 kiełbasek surowych typu "frankfuterki"
  • 2 duże cebule
  • 1/2 szklanki wina wytrawnego
  • 1 łyżka masła skalrowanego
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku

Sposób przygotowania:

Szynka nadziewana kiełbaską
Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki wielkości roladek (6 szt).Ostrym nożem robimy otwór i wpychamy kiełbaski. (jeśli są cieńkie możemy je wcześniej zamrozić, by łatwiej wsunąć je w otwór. Mięso posypujemy sola i pieprzem. Na rozgrzanym maśle przesmażamy mięso na złoty kolor wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Podlewamy winem, dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy do miękkosci podlewając niewielką ilością wody. Możemy je podawać do obiadu lub na kanapkę.
Szynka nadziewana kiełbaską
Podlewamy winem, dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy do miękkosci podlewając niewielką ilością wody.

Tagi:

szynka