Sposób przygotowania:
Szynka obsmażana i duszona
Umyć i osuszyć mięso . Utrzeć pastę przyprawową z Bulionetki , kilku łyżek oleju , miodu , papryki .Natrzeć dokładnie mięso i zostawić na minimum godzinę .
Obrać i pokroić w kostkę cebule .
W garnku o grubym dnie ( lub na patelni ) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron .Dorzucić cebule i zalać wodą tak by zakryła mięso. Doprowadzić do zagotowania . Zmniejszyć i dusić ok. 1,5 godziny ( nawet do 2 godzin ) aż mięso będzie miękkie a sos odparuje do objętości 1 szklanki.
Wyjąć mięso i odłożyć na kilka minut przed krojeniem .
Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować malakserem .Doprawić do smaku . Można dodać śmietanki i zagęścić mąką - zależy jakie sosy kto lubi .
Obrać i pokroić w kostkę cebule .
W garnku o grubym dnie ( lub na patelni ) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron .Dorzucić cebule i zalać wodą tak by zakryła mięso. Doprowadzić do zagotowania . Zmniejszyć i dusić ok. 1,5 godziny ( nawet do 2 godzin ) aż mięso będzie miękkie a sos odparuje do objętości 1 szklanki.
Wyjąć mięso i odłożyć na kilka minut przed krojeniem .
Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować malakserem .Doprawić do smaku . Można dodać śmietanki i zagęścić mąką - zależy jakie sosy kto lubi .