Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szynka obsmażana i duszona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chyba najbardziej smakuje mi właśnie tak zrobiona wieprzowina ( w różnej wersji marynat ).Najpierw obsmażona a potem zalewam wodą i duszę .

Szynka obsmażana i duszona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka obsmażana i duszona

 

  • 0,6 kg mięsa od szynki
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorra

 

Sposób przygotowania:

Szynka obsmażana i duszona
Umyć i osuszyć mięso . Utrzeć pastę przyprawową z Bulionetki , kilku łyżek oleju , miodu , papryki .Natrzeć dokładnie mięso i zostawić na minimum godzinę .
Obrać i pokroić w kostkę cebule .
W garnku o grubym dnie ( lub na patelni ) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron .Dorzucić cebule i zalać wodą tak by zakryła mięso. Doprowadzić do zagotowania . Zmniejszyć i dusić ok. 1,5 godziny ( nawet do 2 godzin ) aż mięso będzie miękkie a sos odparuje do objętości 1 szklanki.
Wyjąć mięso i odłożyć na kilka minut przed krojeniem .
Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować malakserem .Doprawić do smaku . Można dodać śmietanki i zagęścić mąką - zależy jakie sosy kto lubi .
Szynka obsmażana i duszona
Natarte przyprawami mieso zostawić by się zamarynowało
Szynka obsmażana i duszona
Obsmażone mięso obłożyć cebulą , zalać wodą i dusić do miękkości
Szynka obsmażana i duszona
Wyjąć mięso z sosu , poczekać by chwilę ,, odpoczęło " i pokroić w plastry
Szynka obsmażana i duszona
Sos zmiksować blenderem , w malakserze lub przetrzeć przez sito