Sposób przygotowania:
Szynka parzona Haniprzyprawy
Przyprawy, oprócz soli peklującej i czosnku mieszamy
przygotowanie mięsa
Czosnek przeciskamy przez praskę, rozcieramy z solą i nacieramy dokładnie mięso.
Następnie obsypujemy przygotowanymi przyprawami.
Ja dodatkowo obwiązałam sznurkiem bawełnianym, ale nie jest to koniecznie, jeżeli mięso ma ładny kształt.
Szynkę wkładamy do worka i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
parzenie mięsa
Po tym czasie, mięso przekładamy na folię aluminiową, dokładnie i kilkukrotnie zawijamy - tak aby do środka nie dostała się woda.
Taki pakuneczek wkładamy do wrzącej wody ( musi być tyle żeby mięso pływało swobodnie)
i parzymy nie gotujemy - woda może tylko leciutko pyrkać przez godzinę.
Po godzinie obracamy i parzymy jeszcze pół godziny.
Mięso wyjmujemy, studzimy i całkowicie zimne wkładamy do lodówki na 12 godzin.
I gotowe:)