reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Szynka parzona Hani

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zestaw przypraw możecie zmieniać w/g własnego uznania i preferencji smakowych. Mięso jest peklowane na sucho, czyli natarte solą do peklowania, ale możecie śmiało zastąpić zwykłą solą.

Szynka parzona Hani

Składniki:

Szynka parzona Hani

 

  • 1,2 szynki wieprzowej

 

  • 1 łyżeczka soli peklującej

 

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej

 

  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego

 

  • 2 łyżki majeranku

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka parzona Hani

przyprawy

Szynka parzona Hani
przyprawy możemy zmieniać według swoich smaków, ale muszą być dokładnie wymieszane

Przyprawy, oprócz soli peklującej i czosnku mieszamy

przygotowanie mięsa

Szynka parzona Hani

Czosnek przeciskamy przez praskę, rozcieramy z solą i nacieramy dokładnie mięso.
Następnie obsypujemy przygotowanymi przyprawami.

Ja dodatkowo obwiązałam sznurkiem bawełnianym, ale nie jest to koniecznie, jeżeli mięso ma ładny kształt.

Szynkę wkładamy do worka i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

parzenie mięsa

Szynka parzona Hani
mięso wkłądamy do wrzącej wody i parzymy prze godzinę

Po tym czasie, mięso przekładamy na folię aluminiową, dokładnie i kilkukrotnie zawijamy - tak aby do środka nie dostała się woda.

Taki pakuneczek wkładamy do wrzącej wody ( musi być tyle żeby mięso pływało swobodnie)

i parzymy nie gotujemy - woda może tylko leciutko pyrkać przez godzinę.

Po godzinie obracamy i parzymy jeszcze pół godziny.

Mięso wyjmujemy, studzimy i całkowicie zimne wkładamy do lodówki na 12 godzin.

I gotowe:)


Tagi:

szynka mięso