msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Parzona szynka uwędzona.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na wielkanocnym stole swojska szyneczka jest niezastąpiona.

Parzona szynka uwędzona.

Składniki:

Parzona szynka uwędzona.

 

Sposób przygotowania:

Parzona szynka uwędzona.

Zagotować wodę z dodatkiem ziela angielskiego,liści laurowych,pieprzu, pokrojonych w plastry cebul i obranych ząbków czosnku. Płomień zmniejszyć tak,by woda się nie gotowała.Włożyć szynkę wędzoną, by cała była pokryta wodą.Ma się parzyć a nie gotować, temp. wody powinna mieć ok.80 stopni. Średnio czas parzenia u mnie to 1 godzinę na 1 kg mięsa, czyli w tym przypadku 1 godzinę i 48 minut. Zaraz po wyłączeniu gazu włożyć szynkę do bardzo zimnej wody na kilka minut, aby szynka stężała i zatrzymała wewnątrz soczystość. Wyjąć ją,osuszyć i w sumie już można podawać z chrzanem,sosem lub bez żadnych dodatków.Można podawać na ciepło i na zimno.Smak jest rewelacyjny. Wywar z parzenia szynki przecedziłam przez sitko i wykorzystałam jako bazę do żurku.\

Przepisy na dania z wędliny dla niemowlaka >>> 


Tagi:

szynka mięso