mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Wiejska szynka wędzona parzona

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Domowa szynka świąteczna wędzona.Polecam bo wiemy co jemy robiąc ją samemu.

Wiejska szynka wędzona parzona Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wiejska szynka wędzona parzona

 

  • 3 sztuki mięsa od szynki po około 1,5 kg
  • 200 gram soli peklującej
  • 10 gram saletry
  • 2,5 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych pokruszonych
  • 20 ziaren jałowca
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu zmielonego
  • 2,5 gram cukru
  • 2 litry wody

 

Sposób przygotowania:

Wiejska szynka wędzona parzona
Do wody wlać sól, cukier. Wszystkie przyprawy włożyć do moździerza i rozdrobnić. Przyprawy każdy dodaje według swojego uznania które lubi. Do solanki dodać przyprawy. Wywar gotować 20 minut na wolnym ogniu. Przecedzić przyprawy, odstawić do schłodzenia. Następnie włożyć nasze mięso do naczynia kamionkowego, przykryć naczynie i odstawić w temp 5 stopni. Mięso należy nakłuwać dwa razy dziennie, przewracać. Peklować około 10 dni. Po tym czasie wyjmujemy mięso i myjemy 3 minuty, osuszamy. Proces suszenia dobrze żeby trwał cały dzień kiedy mięso pozbywa się nadmiaru solanki. Wieczorem można sznurować mięso. Wieszamy mięso na hakach i osuszamy przez noc w temp około 10 stopni. Na drugi dzień w beczce wędzimy naszą szynkę, używając drewno liściaste olcha. Szynki należy sprawdzać, co 20 minut przewieszać w inne miejsce beczki. Szynki wędzić w temp około 65 stopni przez 3 godziny. Wyjmujemy z beczki, albo zostawiamy w niej pod warunkiem że nie ma już ognia. Szynki stygną. Szynkę gotuję w garnku z wodą na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Podaję na zimno z chrzanem.
Wiejska szynka wędzona parzona
Szynki po wyjęciu z wędzarni odpoczywają na hakach
Wiejska szynka wędzona parzona
Szynka dwie doby po wędzeniu przed gotowaniem

Tagi:

mięso szynka