eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1357]

Pierogi Eli z kaszą gryczaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam pierogi z kaszą gryczaną. do farszu oprócz kaszy dałam ser fata, por, seler naciowy i skwarki boczku.

Pierogi Eli z kaszą gryczaną

Składniki:

Pierogi Eli z kaszą gryczaną

ciasto

farsz

omasta

  • 300 g surowego boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki smalcu

Sposób przygotowania:

Pierogi Eli z kaszą gryczaną

przygotowanie farszu

Pierogi Eli z kaszą gryczaną
Pokroić w kostkę surowy wędzony boczek...

Boczek wędzony pokroić w kostkę.

przygotowanie farszu cd

Pierogi Eli z kaszą gryczaną
Wyskwarzyć boczek na suchej patelni i wyjąć skwarki łyżką cedzakową.

Suchą patelnię nagrzać, włożyć boczek i smażyć aż powstaną skwarki. Skwarki wyjąć łyżką cedzakową do miski. tłuszcz zostawić do omasty.

przygotowanie farszu cd

Pierogi Eli z kaszą gryczaną
Ser wyjąć z opakowania i pokroić w kostkę.

Ser typu feta pokroić w kostkę.

przygotowanie farszu cd

Pierogi Eli z kaszą gryczaną
Opłukany, osuszony i obrany z włókien seler pokroić.

Łodygi selera opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, obrać z włókien i pokroić.

przygotowanie farszu cd

Pierogi Eli z kaszą gryczaną
Opłukany i osuszony por drobno pokroić.

Z pora usunąć uszkodzone warstwy. Przekroić pora wzdłuż na pół, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno pokroić.

przygotowanie farszu cd

Pierogi Eli z kaszą gryczaną
Ugotowaną kaszę gryczaną wyjąć z woreczków i ostudzić.

Kaszę gryczaną gotować 15 minut w osolonym wrzątku, wyjąć z woreczków i ostudzić.

przygotowanie farszu cd

Pierogi Eli z kaszą gryczaną
Ser, por, boczek i seler naciowy dodać do kaszy.

Do kaszy dodać seler, ser, boczek i por.

przygotowanie farszu cd

Pierogi Eli z kaszą gryczaną
Wymieszać wszystkie składniki farszu.

Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

przygotowanie omasty

Pierogi Eli z kaszą gryczaną
Obraną z łupinek cebulę pokroić.

Cebule obrać z łupinek i pokroić. Boczek do omasty pokroić w kostkę. Do patelni z tłuszczem ze smażenia boczku do farszu dodać smalec i rozgrzać. Dodać pokrojony boczek i smażyć aż zrobią się skwarki. Do boczku dodać cebulę i jeszcze smażyć aż cebula się lekko zrumieni.

przygotowanie ciasta

Pierogi Eli z kaszą gryczaną
Mąkę przesiać i dodać rozbełtane jajka.

Do dużej miski przesiać mąkę. Jajka rozbełtać i dodać do mąki.

przygotowanie ciasta cd

Pierogi Eli z kaszą gryczaną
Do mąki wlewać gorącą wodę i wyrobić ciasto.

Stopniowo wlewać do mąki gorącą wodę i wyrabiać elastyczne ciasto.

przygotowanie pierogów

Pierogi Eli z kaszą gryczaną
Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka.

Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kółka.

przygotowanie pierogów cd

Pierogi Eli z kaszą gryczaną
Farsz rozłożyć na krążkach ciasta.

Na krążkach ciasta rozłożyć farsz.

przygotowanie pierogów cd

Pierogi Eli z kaszą gryczaną

Połowę brzegu każdego krążka zwilżyć wodą i lepić pierogi. Wrzucać pierogi partiami do osolonego wrzątku i gotować około 10 -15 minut od wypłynięcia. Gotowe pierogi rozłożyć na talerze i okrasić boczkiem z cebulką. Smacznego!