Sposób przygotowania:
Pierogi Eli z kaszą gryczanąprzygotowanie farszu
Boczek wędzony pokroić w kostkę.
przygotowanie farszu cd
Suchą patelnię nagrzać, włożyć boczek i smażyć aż powstaną skwarki. Skwarki wyjąć łyżką cedzakową do miski. tłuszcz zostawić do omasty.
przygotowanie farszu cd
Ser typu feta pokroić w kostkę.
przygotowanie farszu cd
Łodygi selera opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, obrać z włókien i pokroić.
przygotowanie farszu cd
Z pora usunąć uszkodzone warstwy. Przekroić pora wzdłuż na pół, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno pokroić.
przygotowanie farszu cd
Kaszę gryczaną gotować 15 minut w osolonym wrzątku, wyjąć z woreczków i ostudzić.
przygotowanie farszu cd
Do kaszy dodać seler, ser, boczek i por.
przygotowanie farszu cd
Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
przygotowanie omasty
Cebule obrać z łupinek i pokroić. Boczek do omasty pokroić w kostkę. Do patelni z tłuszczem ze smażenia boczku do farszu dodać smalec i rozgrzać. Dodać pokrojony boczek i smażyć aż zrobią się skwarki. Do boczku dodać cebulę i jeszcze smażyć aż cebula się lekko zrumieni.
przygotowanie ciasta
Do dużej miski przesiać mąkę. Jajka rozbełtać i dodać do mąki.
przygotowanie ciasta cd
Stopniowo wlewać do mąki gorącą wodę i wyrabiać elastyczne ciasto.
przygotowanie pierogów
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kółka.
przygotowanie pierogów cd
Na krążkach ciasta rozłożyć farsz.
przygotowanie pierogów cd
Połowę brzegu każdego krążka zwilżyć wodą i lepić pierogi. Wrzucać pierogi partiami do osolonego wrzątku i gotować około 10 -15 minut od wypłynięcia. Gotowe pierogi rozłożyć na talerze i okrasić boczkiem z cebulką. Smacznego!
gusia1000