SUPERPRZEPIS

Szynka peklowana z musztardą francuską

  • 2
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Szynka peklowana z musztardą francuską Więcej zdjęć (4)

Domowe wędliny stają się coraz bardziej popularne. Ja również coraz częściej je robię. Staram się wymyślać różne kombinacje smakowe.

Składniki:

Szynka peklowana z musztardą francuską

 

  • 1-1,2 kg mięso wieprzowe z kulki
  • Zalewa
  • 1,5 litra wody
  • 2 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 kulek jałowca
  • 10 kulek kolendry
  • 5 kulek czerwonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżki soli do peklowania
  • 4 ząbki czosnku (pokrojone)
  • Do posmarowania
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 0,5 szkl bulionu

 

Sposób przygotowania:

Szynka peklowana z musztardą francuską
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Wszystkie składniki zalewy oprócz soli peklowej doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Do letniej zalewy wsypać sól peklową, wymieszać i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć mięso, przykryć i włożyć do lodówki na 7 dni. Każdy dzień mięso w zalewie obrócić by równomiernie się peklowało. Mięso wyjąć z zalewy i osuszyć. Przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Z góry mięso posmarować musztardą, włożyć do rękawa do pieczenia, wlać pół szklanki bulionu i szczelnie związać. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 50-60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw by szynka się zrumieniła.
Szynka peklowana z musztardą francuską
Mięso oczyścić, uyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Szynka peklowana z musztardą francuską
Wodę i przyprawy bez soli peklowej zagotować.
Szynka peklowana z musztardą francuską
Do zimnej zalewy przełożyć mięso i włożyć na 7 dni do lodówki, codziennie obracać.

Tagi:

mięso