SUPERPRZEPIS

Szynka peklowana

         
ocena: 4/5 głosów: 15
Szynka peklowana Więcej zdjęć (4)

Pyszna domowa szyneczka .Jest mięciutka, soczysta, idealnie nadaje się na kanapki z świeżo upieczonym chlebkiem.

Składniki:

Szynka peklowana

 

  • 1,5 kilograma szynki bez kości

 

  • Zalewa:

 

  • 2 litry przegotowanej wody zimnej

 

  • 100 gram soli peklowanej

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 1 łyżka cukru

 

  • Przyprawy do posypania przed pieczeniem:

 

 

 

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Szynka peklowana
W wodzie rozpuść sól i cukier, dodaj wszystkie przyprawy. Czosnek pokrój w plastry i dodaj do zalewy. Mięso umieść w garnku, zalej zalewą z przyprawami, przykryj i schowaj do lodówki. Tak przygotowane mięso trzymaj 7 dni, codziennie obracaj szynkę na drugą stronę.

Za pomocą strzykawki nastrzykuj szynkę zalewą, mięso będzie wtedy dokładnie zapeklowane. Po 7 dniach mięso wyjmij z zalewy i osusz. Natrzyj przyprawami i olejem, ścisło obwiąż sznurkiem.

Szynkę włóż do rękawa do pieczenia, rękaw zwiąż i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 1 godzinę na 1 kilogram mięsa. Ja piekłam szynkę 1,5 kilograma 1,5 godziny.
Szynka peklowana
Przygotowujemy zalewę do mięsa, wkładamy szynkę.
Szynka peklowana
Szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy,nacieramy przyprawami.
Szynka peklowana
Szynkę przekładamy do siatki, związujemy końce.

Tagi:

mięso szynka