zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 684]

Szynka peklowana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna, kruchutka , smakuje jak wędlina z najwyższej półki. Można dobierać przyprawy indywidualnie. Polecam .

Szynka peklowana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka peklowana

 

  • Szynka wieprzowa ( kulka) 1,20 – 1,40 kg
  • Marynata:
  • Około 2 l wody ( tyle żeby przykryła mięso)
  • 2 łyżki peklosoli
  • główka czosnku
  • 3- 4 liście laurowe
  • 6-8 kulek ziela ang.
  • Przyprawy do pieczenia:
  • Papryka słodka
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Tymianek
  • Kolendra
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Szynka peklowana
Odmierzam wodę , zalewając szynkę w naczyniu w którym będzie peklowana. Mięso wyciągam, wodę zagotowuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Do zimnej wody dodaję peklosól , dokładnie mieszam , następie listki, ziele i czosnek w plasterkach , zanurzam mięso, naczynie zakrywam i wkładam do lodówki na 3-10 dni, u mnie peklowało się tydzień. W trakcie peklowania, mięso można obracać raz dziennie.

Po tym czasie, mięso wyciągam, przepłukuję pod wodą , związuję sznurkiem( ale nie jest to konieczne) nacieram przyprawami i olejem. Wkładam do rękawa i piekę w180 st.C około półtorej godziny. Rękaw nakłuwam wykałaczką z wierzchu.

Po upieczeniu rozcinam rękaw i pozostawiam szynkę do wystudzenia. Kroję zimną, doskonała na kanapki:)
Szynka peklowana
Do zimnej wody dodaję peklosól , dokładnie mieszam
Szynka peklowana
Po tym czasie, mięso wyciągam, przepłukuję pod wodą , związuję sznurkiem( ale nie jest to konieczne)
Szynka peklowana
nacieram przyprawami i olejem. Wkładam do rękawa i piekę w 180 st.C około półtorej godziny.
Szynka peklowana
Po upieczeniu rozcinam rękaw i pozostawiam szynkę do wystudzenia.