Sposób przygotowania:
Szynka peklowana
Odmierzam wodę , zalewając szynkę w naczyniu w którym będzie peklowana. Mięso wyciągam, wodę zagotowuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Do zimnej wody dodaję peklosól , dokładnie mieszam , następie listki, ziele i czosnek w plasterkach , zanurzam mięso, naczynie zakrywam i wkładam do lodówki na 3-10 dni, u mnie peklowało się tydzień. W trakcie peklowania, mięso można obracać raz dziennie.
Po tym czasie, mięso wyciągam, przepłukuję pod wodą , związuję sznurkiem( ale nie jest to konieczne) nacieram przyprawami i olejem. Wkładam do rękawa i piekę w180 st.C około półtorej godziny. Rękaw nakłuwam wykałaczką z wierzchu.
Po upieczeniu rozcinam rękaw i pozostawiam szynkę do wystudzenia. Kroję zimną, doskonała na kanapki:)
Po tym czasie, mięso wyciągam, przepłukuję pod wodą , związuję sznurkiem( ale nie jest to konieczne) nacieram przyprawami i olejem. Wkładam do rękawa i piekę w180 st.C około półtorej godziny. Rękaw nakłuwam wykałaczką z wierzchu.
Po upieczeniu rozcinam rękaw i pozostawiam szynkę do wystudzenia. Kroję zimną, doskonała na kanapki:)
Netka
zbysiowa
Bez porównania :)