Szynka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynkę sparzamy we wrzątku przez 10 minut. W tym czasie z pozostałych składników przygotowujemy bejcę, szpikujemy szynkę kawałkami

Szynka pieczona

Składniki:

Szynka pieczona

 

  • 2 kg szynki bez kości,
  • kilka łyżek przyprawy gyros,
  • 35 dag wędzonej słoniny,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml oleju,
  • kilka ząbków czosnku,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona
Szynkę sparzamy we wrzątku przez 10 minut. W tym czasie z pozostałych składników przygotowujemy bejcę, szpikujemy szynkę kawałkami słoniny i wkładamy do marynaty. Powinna poleżeć tam ok. doby. Następnie pieczemy w piekarniku, najlepiej w foliowym rękawie, przez ok. 2 godz. W temp. 190 st. Po wyjęciu można posmarować miodem i wstawić jeszcze na chwilę do zapieczenia.