Sposób przygotowania:
Szynka pieczona Felisos
Szynkę wieprzową myję. Nacinam niewielkie kieszonki i dokładnie całą nacieram marynatą do mięsa. Oliwki czarnej i ser solankowy (można również użyć gotowej mieszanki Felisos) mieszam z sosem sojowym i 1/2 kostki rosołowej wieprzowej (oliwki i kawałki sera kroję po połowie). Taką miksturą wkładam do kieszonek oraz polewam nią mięso. Szynkę odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia na spód naczynia żaroodpornego kładę 2 pasy słoniny wraz z skóra. Na to kładę szynkę. Na wierzch szynki również układam paski słoniny. Szynkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piekę około 60 minut. W międzyczasie podgrzewam wino i rozpuszczam w nim drugą połówkę kostki rosołowej wieprzowej. Po upływie wskazanego czasu szynkę wyjmuję. Zdejmuję paski słoniny. Szynkę obracam wysmażoną częścią do dołu. Polewam winem i wstawiam z powrotem do piekarnika, aby ją również przyrumienić z tej strony. Zapiekam około 20-30 minut w temperaturze 200°C.