Sposób przygotowania:
Szynka pieczona w towarzystwie zielonej soczewicy
Szynkę nakłuć w kilku miejscach. Czosnek pokroić na połówki i powkładać w otwory w mięsie. Szynkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą i pieprzem. Z musztardy, oregano, majeranku i posiekanej natki pietruszki zrobic marynatę. Posmarować nią dokładnie całą szynkę. Szynkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem) i piec godzine. Pio tym czasie wyjąć podlać niewielka ilościa wody i ponownie włożyć do piekarnika. Po upływie kolejnych 15 minut szynkę podlać winem i ułożyć dookoła pokrojoną czerwona cebulę. Piec jeszcze około 15-30 minut. Soczewice wypłukać zalać zimną wodą i zagotować. Gotować 1-2 minuty po czym odcedzić i przelać zimną wodą.Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojony w kostkę boczek i podsmażyć, następnie dodać marchewkę. Smażyć kilka minut po czym dodać pokrojony por i cebulę. Smażyć do zeszklenia i dodac soczewicę. Całość chwilę przesmażyć i zalac 300ml gorącej wody i gotujemy aż soczewica zmieknie. Jeśli woda wyparuje można dolać.