madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 521]

Szynka pieczona z solanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krucha i soczysta szynka która na stałe zagościła w naszym domu. Przede wszystkim konserwowana jedynie solanką z soli peklowej i przypraw.

Szynka pieczona z solanki

Składniki:

Szynka pieczona z solanki

Marynata

Mięso

  • 1- 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 kostka rosołowa
  • majeranek do smaku
  • przyprawa do mięs do smaku
  • przyprawa uniwersalna do smaku
  • papryka mielona słodka do smaku

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona z solanki

ETAP 1:

Szynka pieczona z solanki
Osuszone mięso wieprzowe ciasno sznurujemy

Szynkę wieprzową myjemy i osuszamy przy użyciu papierowych ręczników. Mięso sznurujemy ciasno aby mięso nie rozpadało się podczas krojenia.

ETAP 2:

Szynka pieczona z solanki
Marynujemy mięso w przygotowanej solance

Przygotowujemy solankę. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól peklową . Mieszamy aby się rozpuściła , następnie dodajemy obrane ząbki czosnku oraz ziele angielskie i liście laurowe.

Wkładamy mięso i przechowujemy przez 3 do 5 dni w lodówce obracając co jakiś czas mięso. Ja jeśli marynuję tylko 3 dni wtedy przy użyciu igły i strzykawki wciskam solankę do środka.

ETAP 3:

Szynka pieczona z solanki
Mięso z solanki nacieramy przyprawami do smaku

Po wyznaczonym czasie szynkę wyjmujemy i osuszamy.

Nacieramy podanymi przyprawami i ponownie wkładamy do lodówki na 2 do 3 godzin.

ETAP 4:

Szynka pieczona z solanki
Przyprawioną szynkę pieczemy w nagrzanym piekarniku

Przyprawioną szynkę wkładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy około 1,5 szklanki wody, dodajemy czosnek z którym marynowaliśmy mięso oraz kostkę rosołową.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny.

Na 15 minut przed końcem rozcinamy rękaw aby wierzch szynki się nam ładnie zarumienił.