Sposób przygotowania:
Szynka pieczona z solankiETAP 1:
Szynkę wieprzową myjemy i osuszamy przy użyciu papierowych ręczników. Mięso sznurujemy ciasno aby mięso nie rozpadało się podczas krojenia.
ETAP 2:
Przygotowujemy solankę. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól peklową . Mieszamy aby się rozpuściła , następnie dodajemy obrane ząbki czosnku oraz ziele angielskie i liście laurowe.
Wkładamy mięso i przechowujemy przez 3 do 5 dni w lodówce obracając co jakiś czas mięso. Ja jeśli marynuję tylko 3 dni wtedy przy użyciu igły i strzykawki wciskam solankę do środka.
ETAP 3:
Po wyznaczonym czasie szynkę wyjmujemy i osuszamy.
Nacieramy podanymi przyprawami i ponownie wkładamy do lodówki na 2 do 3 godzin.
ETAP 4:
Przyprawioną szynkę wkładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy około 1,5 szklanki wody, dodajemy czosnek z którym marynowaliśmy mięso oraz kostkę rosołową.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny.
Na 15 minut przed końcem rozcinamy rękaw aby wierzch szynki się nam ładnie zarumienił.