IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Domowa, wędzona szynka goździkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczna i soczysta domowa szyneczka, mocno aromatyzowana goździkami. Szyneczka przygotowana w domowej wędzarni.

Domowa, wędzona szynka goździkowa

Składniki:

Domowa, wędzona szynka goździkowa

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Domowa, wędzona szynka goździkowa
Szynkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Do dużego garnka wlewamy wodę - tak by zakryła nam całe mięsko, dodajemy sól i dokładnie mieszamy, aż się zagotuje. Do garnka dokładamy przyprawy - pozostawiamy tylko goździki. Goździki wbijamy w naszą szynkę i wkładamy do garnka z zimną solanką.

Garnek przykrywamy i odkładamy w chłodne miejsce np. lodówki na ok 5-7 dni. Po tym czasie szyneczkę wyciągamy z zalewy, wyciągamy z niej goździki i przekładamy ją do siatki wędliniarskiej.

Tak przygotowaną szyneczkę wędzimy ok 6-8h. w zależności od wielkości szyneczek jak i wędzarni. Uwędzoną szyneczkę przekładamy do gorącej wody, by się zaparzyła tak ok 10 min.

Po tym czasie pozostawiamy do przestygnięcia i możemy delektować się jej smakiem. Smacznego !! 

Tagi:

szynka mięso