Sposób przygotowania:
Domowa, wędzona szynka goździkowa
Szynkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Do dużego garnka wlewamy wodę - tak by zakryła nam całe mięsko, dodajemy sól i dokładnie mieszamy, aż się zagotuje. Do garnka dokładamy przyprawy - pozostawiamy tylko goździki. Goździki wbijamy w naszą szynkę i wkładamy do garnka z zimną solanką.
Garnek przykrywamy i odkładamy w chłodne miejsce np. lodówki na ok 5-7 dni. Po tym czasie szyneczkę wyciągamy z zalewy, wyciągamy z niej goździki i przekładamy ją do siatki wędliniarskiej.
Tak przygotowaną szyneczkę wędzimy ok 6-8h. w zależności od wielkości szyneczek jak i wędzarni. Uwędzoną szyneczkę przekładamy do gorącej wody, by się zaparzyła tak ok 10 min.
Po tym czasie pozostawiamy do przestygnięcia i możemy delektować się jej smakiem. Smacznego !!
Garnek przykrywamy i odkładamy w chłodne miejsce np. lodówki na ok 5-7 dni. Po tym czasie szyneczkę wyciągamy z zalewy, wyciągamy z niej goździki i przekładamy ją do siatki wędliniarskiej.
Tak przygotowaną szyneczkę wędzimy ok 6-8h. w zależności od wielkości szyneczek jak i wędzarni. Uwędzoną szyneczkę przekładamy do gorącej wody, by się zaparzyła tak ok 10 min.
Po tym czasie pozostawiamy do przestygnięcia i możemy delektować się jej smakiem. Smacznego !!
gosia47-47