dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Jajka w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka z duszonymi pieczarkami w cieście francuskim. Pyszne i proste w przygotowaniu przekąski na przyjęcie.

Jajka w cieście francuskim

Składniki:

Jajka w cieście francuskim

 

Sposób przygotowania:

Jajka w cieście francuskim

Krok 1:

Jajka w cieście francuskim
Pokrojone grzyby smażymy na rozgrznaym tłuszczu do miękkości.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.

Szklimy na oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy do miękkości grzybów.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i rozmarynem.

Krok 2

Jajka w cieście francuskim
Na porcji ciasta układamy farsz pieczarkowy, ser i jajko.

6 jajek gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i dzielimy na połowy. Ciasto francuskie dzielimy na 12 równych części.

Na każdej porcji ciasta wykładamy porcje pieczarek, kawałek żółtego sera i połówkę jajka.

Krok 3:

Jajka w cieście francuskim
Wierzch kopert smarujemy jajkiem i pieczemy na złoto.

Boki ciasta zlepiamy. Układamy an blasze lub wkładamy do formy na muffiny. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!


Tagi:

przystawki