Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Szynka pod kolorowa pierzynka

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Mięso szynki można zastąpić karkówką. Podczas pieczenia wytwarza się smakowity, aromatyczny sosik, który znakomicie smakuje z ziemniakami.

Szynka pod kolorowa pierzynka

Składniki:

Szynka pod kolorowa pierzynka

 

  • 3, mniejsze płaty szynki, 1,5cm grubości (możne być karkówka),
  • 2 cebule (np czerwona+biała),
  • 1 papryka,
  • ok 5 średnich pieczarek,
  • 3 łyżki ketchupu, najlepiej pikantnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • ok 2 większych garści startego żółtego sera,
  • posiekany, mały pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz, papryka, kilka kropel maggie, czosnek granulowany.

Sposób przygotowania:

Szynka pod kolorowa pierzynka
Mieso lekko rozbic, na ok 1cm-owe platy. Opruszyc sola, pieprzem, papryka, czosnkiem i skropic kilkoma kroplami maggie. Wkladamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Pieczarki obieramy ze skorki i kroimy na dosc cienkie plastry. Papryke myjemy, obieramy i kroimy w kosteczke. Cebule kroimy z cienkie pólprazki. W formie do zapiekania (mozna w tortownicy) rozsmaworujemy majonez, kladziemy mieso, na ktore smarujemy ketschup. Na warstwe ketschupu wysypujemy papryke, na papryke pieczarki. Pieczarki posypujemy delikatnie sola i pieprzem ziolowym. Na pieczarki kladziemy warstwe cebuli, ktora mozna delikatnie opruszyc vegeta lub sola. Cebule delikatnie skraplamy oliwa. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temp. 200 stopni. Pieczemy ok 25 minut, po czym wyjmujemy, obsypujemy startym, zoltym serem i zapiekamy kolejne 20-25 minut. Na 5 minut przed zakonczeniem pieczenia, ser posypujemy poszatkowana, swieza natka pietruszki. Miesko upieklam na specjalne zyczenie meza, ktory uwielbia to danie :-]

Tagi:

sery ser szynka