Sposób przygotowania:
Szynka przednia wieprzowa o wyjątkowym s
Szynkę myjemy i dokładnie osuszamy, wcieramy dokładnie sól i pieprz, polewamy oliwą i kolejno nacieramy posiekanym czosnkiem i miodem, posypujemy kminkiem, zielem angielskim, obkładając liściem laurowym, całą szynkę polewamy oliwą i zawijamy szczelnie w folię spożywczą, całość przekładamy do lodówki na 24 godziny aby się dokładnie zamarynowała. Po zamarynowaniu szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 2 godzin, pamiętajmy podczas pieczenia o przekładaniu i polewaniu winem i wytworzonym sosem. Gotową szynkę układamy na talerz dekorujemy świeżym tymiankiem i Smacznego.
Pyza
zewa
A może Kristofe miał na myśli, że przednia czyli wyborna, smakowita ?
Agiatis
Zootechniczna terminologia części ciała
głowa z szyją
uszy, oczy, ryj, tarczka ryja, pysk, policzek, żuchwa, kark, podgardle, bok szyi
tułów
część przednia – kłąb, łopatka, ramię (szynka przednia)
część środkowa – grzbiet, lędźwie, ożebrowanie (bok, żebra), mostek, brzuch, podbrzusze, wymię z sutkami (locha) lub puzdro (knur)
część tylna – krzyż, biodro, szynka, ogon, pachwina
nogi
przednia noga: podramię, napiąstek, nadpęcie, staw pęcinowy, pęcina, racice, raciczki,
tylna noga: goleń (golonka), staw skokowy z piętą, nadpęcie, staw pęcinowy, pęcina, racice, raciczki
Pyza