Sposób przygotowania:
Szynka w cieście po poznańsku
Szynkę moczyć godzinke w zimnej wodzie. Po tym czasie zalać wrzątkiem dodać obraną i umytą włoszczyznę, cebulę i przyprawy. Gotować na małym ogniu około 2 godziny. Po wystudzeniu wywaru szynkę wyjąć i osuszyć ściereczką.
Z mąki i smalcu zagnieść ciasto, przyprawić solą i pieprzem, dolewając w czasie wyrabiania tyle zimnej wody, aby składniki dobrze się połączyły i ciasto nie było zbyt twarde. Po wyrobieniu odstawić w chłodne miejsce na godzinę po czym rozwałkowac i owinąć nim szynkę. Ułożyć na blasze złączeniem do przodu, na powierzchni zrobić kilka otworków dla ulatniania się pary. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni celsjusza około godziny.
Z mąki i smalcu zagnieść ciasto, przyprawić solą i pieprzem, dolewając w czasie wyrabiania tyle zimnej wody, aby składniki dobrze się połączyły i ciasto nie było zbyt twarde. Po wyrobieniu odstawić w chłodne miejsce na godzinę po czym rozwałkowac i owinąć nim szynkę. Ułożyć na blasze złączeniem do przodu, na powierzchni zrobić kilka otworków dla ulatniania się pary. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni celsjusza około godziny.
Babciagramolka
wieza1987