justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Szynka w musztardzie z pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne mięsko do zajadania zarówno na ciepło jak i na zimno

Szynka w musztardzie z pietruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka w musztardzie z pietruszką

 

  • szynka wieprzowa 1 kg
  • czosnek 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • musztarda djon 3 łyżki
  • majeranek 1 łyżka
  • oregano 1 łyżka
  • pietruszka 1 garść
  • szalotki 2 sztuki

 

Sposób przygotowania:

Szynka w musztardzie z pietruszką
1. Szynkę myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Nakłuwamy mięso i wciskamy w otwory kawałki czosnku. Mięso z każdej strony solimy i pieprzymy. 2. Musztardę mieszamy razem z majerankiem, oregano i drobno posiekaną pietruszką. 3. Pietruszkową marynatą nacieramy mięso i układamy na blasze. Pieczemy godzinę, po czym podlewamy mięso woda i układamy pokrojone w piórka szalotki. Mięso pieczemy około 30 minut. 4. Upieczoną szyneczkę wyjmujemy na deskę i kroimy w kawałki jeśli chcemy ja zjeść na ciepło na obiad. 5. Kawałki przekładamy na blachę, w której piekło się mięso i polewamy sosem z cebulkami. 6. Szynkę można odstawić do ostygnięcia i zajadać na kanapki.
Szynka w musztardzie z pietruszką
do mięsa dodajemy kawąłki czosnku, trzeba je wcisnąc w mięso
Szynka w musztardzie z pietruszką
marynatę robimy z musztardy przypraw i pietruszki
Szynka w musztardzie z pietruszką
pieczemy godzinę po czym dodajemy pokrojone szlotki
Szynka w musztardzie z pietruszką
na zdjęciu pokrojone już mięsko gotowe do zjedzenia

Tagi:

szynka