Sposób przygotowania:
Szynka w musztardzie z pietruszką
1. Szynkę myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Nakłuwamy mięso i wciskamy w otwory kawałki czosnku. Mięso z każdej strony solimy i pieprzymy. 2. Musztardę mieszamy razem z majerankiem, oregano i drobno posiekaną pietruszką. 3. Pietruszkową marynatą nacieramy mięso i układamy na blasze. Pieczemy godzinę, po czym podlewamy mięso woda i układamy pokrojone w piórka szalotki. Mięso pieczemy około 30 minut. 4. Upieczoną szyneczkę wyjmujemy na deskę i kroimy w kawałki jeśli chcemy ja zjeść na ciepło na obiad. 5. Kawałki przekładamy na blachę, w której piekło się mięso i polewamy sosem z cebulkami. 6. Szynkę można odstawić do ostygnięcia i zajadać na kanapki.