mgg1

mgg1

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Szynka w piwie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

szynka jest kolejno: peklowana, gotowana i pieczona w piekarniku.

Szynka w piwie

Składniki:

Szynka w piwie

 

  • szynka wieprzowa - bez kości
  • mieszanka do peklowania mięs
  • piwo - najlepiej typu strong
  • włoszczyzna
  • miód
  • musztarda

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka w piwie
Umyte mięso włożyć do roztworu peklującego. Peklować minimum 48 godzin Zagotować piwo z włoszczyzną i do wrzątku włożyć peklowaną szynkę Gotować tyle czasu ile waży mięso (2 kg mięsa - gotować 2 godziny) Przygotować bejcę z miodu i musztardy - po połowie. Bejcą "pomalować" całą szynkę grubą warstwą Piec do pięknego zarumienienia się mięsa.